Thursday, 11 August 2016

Tips lulus sains PT3

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Okay lama betul ain x update blog betul x? Okay tanpa tunggu lama, Ain rasa nak share la sedikit sebanyak ilmu yg Ain ada utk kongsi "macam mana nak lulus sains PT3" tu semua problem bagi budak² yg mengalaminya.

Okay, dulu Ain memang x suka sains. Seriously memang x suka. Bila subjek sains je Ain selalu mengantuk dalam kelas. Majoriti x lulus je banyak dari lulus😂.  Taknak bebel panjang mari Ain nak kongsi terus dekat adik² semua.


  • Kenal pasti jenis soalan.
Contoh : soalan 1-10 (60m) [soalan basic]… soalan basic memang jawapan dia dalam buku teks & buku rujukan.
Soalan 11-14 (40m) [soalan kbat]… yang ni semua lemah sikit kan? Sebenarnya ia x susah bagi yg menghafal & tahu ilmu pengetahuan serba sedikit. Sebenarnya kita boleh je kaitkan dengan apa yg kita belajar. Kita boleh kaitkan dengan tajuk & logik akal fikiran.
  • Bijak buat nota ringkas , padat & mudah faham.
Okay utk yg ini adik² kena bijak buat nota ringkas. Buat la macam mana or sekreatif mana pun awak. Its up to you. Kretiviti masing² betul x? Buat nota ringkas biar kita faham betul² apa yang dibaca. Sambil buat nota sambil membaca. Its simple to score right? Nak senang la kan. Buat nota dalam kad memo. Bila nak exam nanti bawak je kad tu. X payah dah bawak buku teks ke ape nanti.
  • Focus on your study
Majoriti ramai la pelajar² x focus dkt study dia. Please ! Apa² yg cg/teacher bagitahu benda² penting dengar elok². Selalunya la kan budak² dia jenis macam ni tau. Ada orang lalu je tengok, kereta berhenti pun dia tengok jugak😂 alahai dik x payah tengok pun takpa. Dia tengok awak pun. So please ! Focus on your study.
  • Tak faham? Terus tanya. Or malu nak tanya depan orang ramai, after class jumpa cg.
Majoriti ramai pelajar dia x faham tapi dia senyap je. Tak faham pun dia senyap, faham pun dia senyap. Please change your attitude if you want to excellent in your examination. Sorry bi kelaut sikit. Tak faham terus angkat tangan tanya. Okay kalau malu nak jumpa cg, ambik buku rujukan cari dulu jawapan dia. Okay betul x apa yang soalan nak. Dari situ dah boleh improve sikit kefahaman anda.
  • Banyakkan berjumpa dengan guru.
Ramai murid yang jarang jumpa guru. Soalan x dijawab ditinggal kosong macam tu je. Kalau ain ni memang takkan tinggal kosong la. Memang berusaha jugak nak cari jawapan. Okay ada jugak sesetengah orang dia x payah jumpa guru pun takpa tapi Dia pergi tanya orang yg lagi bijak dari dia. Dari situ mungkin dia lebih faham kan? Kita tak tahu sebab lain orang lain cara dia betul tak?
  • Hafal bab² dari form 1, form 2 & form 3.
Hafal? 😨 okay semua lemah bab menghafal. Sebab apa bila kita dah hafal tapi susah bila nak masuk tu? Okay sebabnya hati & fikiran kita kotor. Cuba bersihkan dulu insya allah masuk dengan tenang je. Nak menghafal bab ni senang. Senang? Tang mana yg senang tu? Okay meh sini nak bagitahu. Guru akan bagi bahan kecemerlangan (BK) kan? Contoh : soalan 1 berkaitan dengan jirim. Tulis terus besar² dekat ruang kosong bab berapa. Rujuk buku rujukan/ buku teks. Senang kan? Kalau buat selalu senang je nak ingat. Takyah tengok buku pun takpa dah lepas ni. Tapi jangan main hentam je kay😂. 
  • Banyakkan buat formula sendiri.
Nak buat formula sendiri senang. Ambik dekat part paling susah nak ingat. Lepas tu buat formula.
Contoh : 

Asid amino - protein
Glukosa - karbohidrat
Asid lemak & gliserol - lemak
[Ali guna air] adik² sekarang kan dah kreatif. Ain x kreatif, so ikut kreativiti korang lah nak buat macam mana yer. Bagi senang ingat.
  • Berdoa
Berdoa lah perisai paling utama nak cemerlang. Berdoa & buat solat tahajjud tu penting.
  • Minta ibu bapa & guru doakan kecemerlangan kita.
Sebelum datang sekolah tu duduk depan ibu & ayah tu. Minta mereka doakan kita supaya tenang nak jawab exam nanti. Kita dah usaha tapi kita hanya memerlukan doa dari orang sekeliling sahaja lagi. Sebelum start exam tu guru tengah edar kertas soalan tu minta guru doakan kita supaya dapat score A.
  • Jangan tinggal jawapan kosong 
Sekarang dah tahun ke-3 PT3. Kadang² ramai pelajar tak tahu format sebenar. Susah jugak nak explain berkaitan dengan format ni betul tak? Guru sendiri pun pening😂. Jangan tinggal jawapan kosong ! Jawab je yang mana adik² tahu. Takpa lain dari apa soalan yang nak. Ain pernah jugak macam tu tapi lama² dah boleh improve jgak ha😉.
  • Berdasarkan markah.
Apa yang berdasarkan markah tu? Okay macam ni. Kita kena tengok dulu markah yang diberi berapa. Contoh : [xleh nak tunjuk contoh gambar] nanti dah settle ain upload semua. Contoh mark dkt situ( 4m) comfirm² nya jawapan dia haruslah panjang. Isi + huraian. Huraian saling berkait dengan isi. Rajin² kanlah berfikir ye adik². Contoh lain, (2m) dia bagi jawapan mesti la padat & ringkas sahaja. Bergantung kepada soalan yer😉. Jangan pulak kau pergi buat jawapan panjang lebar macam rumusan😂 jenuh cikgu kau nak membacanya nanti. Jawapan biar menepati kehendak soalan & betul✔.

Okay sampai sini je Ain mampu kongsi tips dekat adik² semua. Ain berkongsi dekat semua berdasarkan apa yang Ain lihat disekeliling Ain. Ain bukan lah calon straight A tapi bagi Ain ia satu pengalaman dekat Ain. Pt3 Ain, utk subjek sains Ain A. Apa yang rasa itu mungkin lah apa yang adik² rasa sekarang. Mungkin ada lagi tips yang Ain tak kongsi & Ain akan kongsi di kemudian hari okay? So get your A for subject sains💪📚💯. Segala yang baik itu datang dari Allah & segala yg buruk itu mungkin datang dari saya sendiri. Assalamualikum warahmatullahhi wabarakatuh😊😉 & selamat beramal.

No comments:

Post a Comment